Poetul Ady Endre,
comemorat la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

Afis eveniment

  17 ianuarie 2019

Biblioteca Judeţeană Satu Mare în colaborare cu Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, organizează luni, 28 ianuarie 2019, cu începere de la ora 14, în Sala Multimedia, un eveniment comemorativ, menit să aducă un omagiu lui Ady Endre.
În 27 ianuarie 2019 se împlinesc 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Ady Endre (1877-1919), primul poet modern maghiar, născut în ţinuturile noastre, la Mecenţiu, localitate care acum îi poartă numele.
Poezia lui Ady a fost descoperită publicului român de un poet de talia sa, cu care a legat o strânsă prietenie, Octavian Goga. Ady Endre demonstrează prin opera sa că barierele vremelnice dintre popoare pot fi depăşite prin cultură.
Evenimentul doreşte să scoată la lumină contribuţia traducătorilor sătmăreni din lirica lui Ady, în limba română. În pleiada acestor traducători se regăsesc numele lui Octavian Şireagu, Gabriel Georgescu, Corneliu Balla, Ion Ghiur şi lista ar putea continua.
Alocuţiunile şi prezentările vor fi susţinute de Viorel Câmpean şi Marta Cordea, cercetători şi bibliotecari la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, precum şi de Muzsnay Árpád, consilier general al Societăţii Maghiare de Cultură din Transilvania. Acestea vor fi completate de o expoziţie foto-documentară şi de o expoziţie de carte.
La eveniment sunt invitaţi să participe reprezentanţii autorităţilor publice judeţene şi locale, manageri şi directori de instituţii, cercetători, profesori şi oameni de cultură, jurnalişti, bibliotecari precum şi membrii comunităţii sătmărene care se simt apropiaţi de poezie şi de istoria litarară.


Ultima actualizare : 25.01.2019

Biblioteca pe Facebook

Biblioteca pe Flickr

Unde ne găseşti