Biblioteca Judeţeană Satu Mare organizează o serie de evenimente dedicate Zilei Naţionale a Bibliotecarului

Afis eveniment

  23 aprilie 2018

La iniţiativa UNESCO, începând cu anul 1995, anual, pe 23 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor, în scopul promovării lecturii, publicării şi a drepturilor de autor.
Prin Hotărârea de Guvern Nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată "Ziua Naţională a Bibliotecarului", astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătoreşte şi Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor. Cinci ani mai târziu, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova Nr. 189 din 8 februarie 2010, şi bibliotecarii moldoveni vor marca data de 23 aprilie ca zi naţională a brelsei lor.
În acest context internaţional şi naţional, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România-ANBPR, declară perioada cuprinsă între 23 şi 27 aprilie drept "Săptămâna Naţională a Bibliotecilor", oferind un bun prilej de sărbătoare şi manifestări culturale şi profesionale inedite.
An de an, pe toată durata Săptâmânii Naţionale a Bibliotecilor, biblioteca devine spaţiul unde cititorii pot lua parte la o suită întreagă de activităţi culturale, lansări de carte, dezbateri, expoziţii, mese rotunde, sesiuni de lecturi publice, întâlniri cu autori etc., menite să aducă în atenţia publicului importanţa bibliotecilor şi implicarea acestor instituţii în promovarea culturii de calitate şi a educaţiei prin cultură.
"În funcţie de agendele personalizate ale bibliotecilor, în această perioadă festivă sunt programate, de asemenea, o serie de manifestări profesionale, dedicate bibliotecarilor şi personalului auxiliar din biblioteci. Ne propunem să creăm contextul pentru recunoaşterea celor mai activi şi dedicaţi profesionişti bibliotecari din sistemul public, să aducem în discuţie rolul acestora în cultivarea utilizatorilor, precum şi în stimularea iniţiativelor culturale cu sprijinul comunităţii. ANBPR pledează pentru o reţea de biblioteci dinamice şi implicate, care să aibă un cuvânt de spus în viitorul cultural al generaţiilor de astăzi şi al celor ce vor veni", a declarat Sorina Stanca, Preşedintele ANBPR.
Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi-a creionat agenda evenimentelor prilejuite de Ziua Naţională a Bibliotecarului.
Astfel, luni, 23 aprilie, bibliotecarii sătmăreni, alături de colegii lor din judeţele Sălaj, Maramureş, Cluj şi Bihor, participă la întâlnirea profesională regională "Caravana Unirii cinsteşte cartea şi slujitorii săi, bibliotecarii, printr-o lecţie de istorie, la izvor". Programul evenimentului cuprinde popas in memoriam la Monumentul Eroilor din Moigrad; vizită la Castrul roman de la Porolissum, urmată de schimb de experienţă profesională printr-un periplu pe la biblioteci comunale sălăjene. Cu acest prilej, 100 de bibliotecri vor scrie 100 de mesaje închinate Centenarului Marii Uniri.
Ziua de marţi, 24 aprilie, va debuta la ora 09, cu atelierul de lectură "O oră de poveste despre Marea Unire", avându-i ca invitaţi pe elevii Şcolii Gimnaziale "Constantin Brâncoveanu". La ora 10.30, în Sala Multimedia, este programat Atelierul de lucru şi de formare profesională "Restart: iniţiativă, inovaţie şi creativitate în bibliotecile publice sătmărene. Educaţia non-formală", cu participarea bibliotecrilor din judeţ.
Agenda evenimentul profesional cuprinde următoarele puncte: "Educaţia nonformală"-Workshop de dezvoltare profesională; "Biblioteci puternice pentru comunităţi informate. Agenda 2030 pentru Dezvoltare durabilă a ONU-Workshop de Advocacy şi "Schimb de bune practici. Aspecte din activitatea bibliotecarilor din reţeaua bibliotecilor publice".
Miercuri, 25 aprilie, cu începere de la ora 10, în Sala Multimedia, se va derula o nouă activitate din cadrul proiectului "Biblio-Bebe-Cafenea", în Sala Multimedia; la ora 11, la Secţia de împrumut pentru copii, elevii claselor a III-a de la Şcoala Gimnazială Odoreu vor participa la activitatea "Bibliotecar pentru o zi", iar de la ora 13, în Sala multimedia, va avea loc workshop-ul de orientare şcolară şi profesională destinat elevilor din clasele liceale, "Încotro?", avându-l ca invitat pe Daniel Moiş, psiholog, trainer şi life-coach. Cu începere de la ora 17, Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" va găzdui o nouă întâlnire cu voluntarii entuziaşti şi creativi care activează în cadrul Asociaţiei Tinerilor şi Studenţilor Sătmăreni "SamStudia".
Ziua de joi, 26 aprilie, îi va aduce în spaţiul Bibliotecii Judeţene Satu Mare pe elevii Şcolii Gimnaziale din Lazuri, care vor participa la activităţile Proiectului Educaţional Naţional "Prietenie...pe o sfoară de...sute de km", proiect ce reuneşte peste 35 de biblioteci judeţene din România şi sute de participanţi (ora 0900, Sala Multimedia). La ora 1030, Secţia de împrumut pentru copii va fi gazda elevilor din clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială Călineşti-Oaş, dornici şi ei să descopere tainele şi frumuseţea profesiei de bibliotecar şi comorile din biblioteci. La ora 17, membrii Grupului de lectură "Cititorul" sunt invitaţi la o nouă întâlnite cu lectura şi cartea.
Vineri, 27 aprilie, în intervalul orar 09-12, peste 70 de elevi din diferite clase de la Şcoala Gimnazială Nr. 10 Satu Mare vor participa, în Sala Multimedia, la diverse activităţi precum ateliere de lectură şi ateliere creative, toate având ca punct central cartea şi biblioteca.
Săptămâna Naţională a Bibliotecilor se va încheia vineri, 27 aprilie, cu "Marşul cărţilor", care se doreşte a fi o amplă campanie de coalizare a membrilor comunităţii în jurul bibliotecii şi de promovare a cărţii, lecturii şi serviciilor oferite de biblioteca publică.
Sătmărenii sunt invitaţi şi în acest an să se alăture iniţiativei bibliotecarilor şi să transmită mesajul că biblioteca este o instituţie dinamică şi că Satu Mare merită un sediu nou de bibliotecă, demn de Secolul XXI. Startul marşului se va da la ora 13, la Turnul Pompierilor, şi va avea următorul traseu: Turnul Pompierilor - Piaţa Păcii - Strada Ştefan cel Mare - Parcul Central (Statuia Dr. Vasile Lucaciu) - Biblioteca Judeţeană Satu Mare - Consiliul Judeţean Satu Mare, cu scurte popasuri de lectură, unde vor da citire fragmentelor preferate din cărţile aduse, atât scriitori, cât şi oameni obişnuiţi, participanţi la marş.
"Luaţi cu voi cartea preferată şi buna-dispoziţie. De restul, ne ocupăm noi!"-este mesajul organizatorilor şi al partenerilor care au pregătit momente de lectură publică, parada majoretelor, întâlnire pe nevăzute cu o carte, dans stradal şi flashmob.
"Marşul cărţilor" se derulează cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Satu Mare şi în parteneriat cu Primăria Municipiului Satu Mare; Poliţia Locală Satu Mare; ANBPR-filiala Satu Mare; Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare; Colegiul Naţional "Doamna Stanca"; Centrul Cultural "G.M. Zamfirescu"; Crucea Roşie Satu Mare; Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Satu Mare; Asociaţia Tinerilor şi Studenţilor Sătmăreni "SamStudia" şi Clubului "Crazy Dancers".
Conducerea Bibliotecii Judeţene Satu Mare transmite tuturor bibliotecarilor şi specialiştilor din biblioteci sincere şi calde mesaje de susţinere şi apreciere a muncii şi pasiunii cu care îşi slujesc profesia şi instituţia, alături de tradiţionala urare de "La mulţi ani!".


Ultima actualizare :24.04.2018

Biblioteca pe Facebook

Biblioteca pe Flickr

Unde ne găseşti