Ziua Culturii Naţionale,
marcată la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

Afis eveniment

  14 ianuarie 2019

Biblioteca Judeţeană Satu Mare în parteneriat cu Liceul Tehnologic Ardud organizează marţi, 15 ianuarie 2019, cu începere de la ora 14, evenimentul "Eminescu în cuvânt şi imagine". Evenimentul se va derula în găzduirea Sălii de lectură "Gheorghe Bulgăr" şi este dedicat împlinirii a 169 de ani de la naşterea marelui nostru poet şi Zilei Culturii Naţionale.
Această acţiune culturală deschide seria de activităţi incluse într-un amplu proiect derulat în baza unui acord de parteneriat dintre cele două instituţii şi vizează conştientizarea de către elevi a rolului pe care îl are cultura în viaţa fiecărui individ şi încurajarea unei documentări aprofundate în legătură cu însemnătatea culturii naţionale în cadrul naţiunii române şi conştientizarea aportului adus de către opera lui Mihai Eminescu la dezvoltarea culturii române.
Pentru acest eveniment, elevi ai Liceului Tehnologic Ardud, coordonaţi de către un colectiv de dascăli merituoşi, vor fi protagoniştii unui recital de poezie şi muzică pe versurile lui Mihai Eminescu. De asemenea, vor fi prezentate lucrări menite să evidenţieze cele mai importante momente din biografia poetului nostru naţional şi cele mai apreciate poezii din lirica eminesciană, ilustrate printr-o expoziţie de lucrări plastice. Evenimentul va fi completat de expoziţia tematică şi omagială "Eminescu în corespondenţă", realizată de către bibliotecarii din cadrul Sălii de lecură "Gheorghe Bulgăr". Biblioteca Judeţeană Satu Mare va oferi tuturor participanţilor pliantul omagial "Mihai Eminescu în constelaţia Lirei".
În articolul "Cultura naţională şi specificul naţional", publicat în septembrie 2013, în revista "Magazin istoric", academicianul Ioan-Aurel Pop afirma: "(...) pe Eminescu trebuie să-l studiem, nu să-l condamnăm! A-l acuza de naţionalism este de-a dreptul o naivitate, probând lipsa de cultură istorică. Pe vremea lui Eminescu, când nu exista încă Declaraţia universală a drepturilor omului şi când marile puteri îşi împărţeau între ele lumea, în detrimentul libertăţii popoarelor, cea mai progresistă idee colectivă era libertatea naţională, iar luptătorii pentru libertate naţională erau antemergători, revoluţionari, eroi.
(...) Eminescu este simbolul nostru naţional, fiindcă aşa a stabilit, în timp, poporul român, nu vreo instanţă, care ar putea să revoce acum acest lucru. Nu este în puterea vreunei instituţii să stabilească alt asemenea simbol! De aceea, Eminescu se identifică plenar cu spiritul românesc, cu lumea românească, cu România."


Ultima actualizare : 14.01.2019

Biblioteca pe Facebook

Biblioteca pe Flickr

Unde ne găseşti