Evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri,
în organizarea Bibliotecii Judeţene Satu Mare

Afis eveniment

  29 noiembrie-1 decembrie 2018

La fel ca toate instituţiile publice de cultură sătmărene, şi Biblioteca Judeţeană Satu Mare se alătură iniţiativei comune venite din partea Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Primăriei municipiului şi Asociaţiei "Uniţi pentru Satu Mare", şi devine partener activ al proiectului "Sărbătorim împreună Ziua Naţională a României, în Anul Centenarului Marii Uniri".

Joi, 29 noiembrie 2018, ora 13, Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr", piesa de teatru "Drumul Unirii"


Prima activitate organizată de bibliotecarii sătmăreni se va derula joi, 29 noiembrie, cu începere de la ora 13, la Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr", şi este denumită "Drumul Unirii".
"Drumul Unirii" este o piesă de teatru scrisă şi regizată de prof. Nicoleta Câmpian şi prof. Ioan Raţiu, pusă în scenă de către elevi ai Şcolii Gimnaziale "Ion Creangă" şi îşi propune rememorarea evenimentelor care s-au derulat în urmă cu un secol şi care au avut ca rezultat major unirea tuturor provinciilor româneşti şi înfăptuirea României Mari. Prin intermediul dramaturgiei, va fi recreată atmosfera care i-a însufleţit pe românii prezenţi la Alba Iulia, veniţi din toate colţurile ţării, pe 1 Decembrie 1918. A fost un moment unic în istoria României pe care mai marii vremii au ştiut să-l valorifice, înfăptuind astfel visul de veacuri al românilor.
La Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918, în prezenţa unui număr impresionant de participanţi (1.228 de delegaţi şi peste 100.000 de români), veniţi pe jos, cu trenul, cu căruţa sau călare, îmbrăcaţi în straie populare de sărbătoare, cu steaguri tricolore, s-a dat cititre textului Rezoluţiei Unirii. La ceasurile 12 din ziua de 1 Decembrie 1918, prin votarea unanimă a Rezoluţiei, unirea Transilvaniei cu România este înfăptuită.

Sâmbătă, 1 Decembrie 2018, ora 10, Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr", lansarea albumului şi vernisajul expoziţiei foto-documentere "Judeţul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini"


Primul moment din agenda evenimentelor programate să se desfăşoare pe data de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, aparţine Bibliotecii Judeţene Satu Mare prin lansarea albumului şi vernisajul expoziţiei foto-documentare "Judeţul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini". Evenimentul va debuta la ora 10, în găzduirea Sălii de lectură "Gheorghe Bulgăr".

Un proiect de anvergură pentru judeţul Satu Mare


Parte a proiectului "Judeţul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini", albumul şi expoziţia foto-documentară cu aceeaşi denumire, îşi propun să aducă în atenţia publicului sătmărean cele mai reprezentative fotografii pentru judeţul nostru şi relevante pentru secolul care s-a scurs de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi până în prezent.
Proiectul beneficiază de finanţarea Guvernului României, prin intermediul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, şi a fost în măsură să responsabilizeze şi să coalizeze comunităţile judeţului în jurul ideii centrale, aceea de a contribui cu fotografii din colecţiile personale ale sătmărenilor la realizarea unor bunuri şi rezultate culturale de anvergură pentru judeţ. Proiectul are şi o idee profund motivaţională pentru membrii comunităţilor vizate pentru că, prin gestul lor, vor rămâne în memoria colectivă a generaţiilor viitoare.

Iniţiativa proiectului


Proiectul "Judeţul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini" este demarat la iniţiativa Preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, dl. Pataki Csaba, scris şi implementat de Biblioteca Judeţeană Satu Mare, şi a reuşit să coopteze aproape toate unităţile administrativ-teritoriale din Sătmar.
Pornind de la premiza că în completarea fotografiilor cu valoare documentară, gestionate de muzee, arhive şi biblioteci, pot fi descoperite şi alte fotografii deţinute de locuitori ai judeţului Satu Mare, în colecţii personale, iniţiatorii proiectului şi-au propus valorificarea acestora prin organizarea unor expoziţii itinerante şi prin organizarea unui concurs de selecţie a celor mai reprezentative fotografii.
Aşa s-a născut albumul fotografic "Judeţul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini", considerat a fi produsul cultural major al proiectului. Albumul, tipărit în condiţii grafice excepţionale, conţine cele mai reprezentative fotografii cu valoare documentară pentru judeţul nosrtu. Textele explicative aferente fiecărei fotografii, în limba română, maghiară, germană şi engleză, aduc albumului elemente de plus-valoare.

Muncă şi determinare


Pentru buna organizare şi desfăşurare a activităţilor incluse în proiect a fost angrenată o puternică resursă umană, în principal de la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, dar şi din primăriile unităţilor administrativ-teritoriale (case de cultură, centre de informare turistică, aşezăminte muzeale, case memoriale, biblioteci şi alte structuri info-documentare).
După etapa de colectarea fotografiilor şi semnarea contractelor de cesiune neexclusivă cu deţinătorii / creatorii de fotografii (peste 4.000 de fotografii în format fizic şi alte câteva sute în format electronic), a fost constituită o comisie formată din membri ce deţin competenţele necesare pentru a selecta cele 100 de fotografii prezente în album. "Responsabilitatea selectării fotografiilor a fost una uriaşă, iar munca pe măsură! Avem însă certitudinea faptului că această onorantă misiune şi responsabilitate le-a revenit unor specialişti şi cercetători de prim rang care s-au remarcat în domeniile conexe cu obiectivele proiectului: istorie, bibliofilie, artă fotografică, etnografie, management cultural, cooperare instituţională şi administraţie.", afirmă coordonatorii proiectului.

Expoziţii foto-documentare în toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ


Vernisajele expoziţiior foto-documentare, previzionate a se organiza în fiecare municipiu, oraş sau comună din judeţ, ca evenimente de sine stătătoare ori în cadrul unor evenimente organizate pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, vor reuni membrii comunităţilor vizate. Aceste expoziţii au menirea de a le facilita oamenilor rememorarea unor evenimente importante din viaţa comunităţii, pe care ei înşişi le-au creat şi le-au trăit. Practic, generaţiile mai vârstice au scris file din istoria comunităţii în care s-au născut, au activat ori au trăit. Pentru generaţiile tinere, aceste expoziţii au rolul de a creiona veritabile lecţii de istorie locală, pe baza fotografiilor expuse. Copiii şi tinerii au şansa ca, prin intermediul exponatelor, să-şi (re)întâlnească străbunii şi părinţii, să le înţeleagă modul de viaţă, valorile care i-au însufleţit şi tradiţiile pe care şi le doresc a fi perpetuate.
Expoziţiile vor fi organizate în diferite spaţii publice din comunităţile vizate: la sediile primăriilor, în biblioteci, instituţii de invăţământ, case de cultură, aşezăminte muzeale sau chiar la biserică. Este important ca ele fie vizibile şi să reunească importante segmente de public.

Aşteptări şi rezultate


Rezultatul major al proiectului rezidă în realizarea albumului de fotografii cu valoare documentară "Judeţul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini", pentru că, fiind un document unic şi inedit-completat cu baza electronică de date ce reuneşte suma tuturor fotografiilor colectate, digitalizate şi publicate pe pagina web a Bibliotecii Judeţene Satu Mare-va deveni un element de promovare a judeţului Satu Mare şi un important instrument de lucru pentru autorii care au intenţia de a scrie monografii ale comunităţilor sătmărene, asigurând suportul vizual al textului.
"Ne aflăm la finele unei aventuri impresionante! O inedită experienţă care însumează zeci de oameni angrenaţi, sute de ore de muncă, mesaje, e-mailuri, telefoane, proceduri, activităţi birocratice şi tehnice. Timpul scurt, cuprins de la momentul comunicării Deciziei Comitetului Interministerial pentru Centenar şi până la data încheierii proiectului (1 Decembrie 2018), le-a testat instituţiilor responsabile şi membrilor echipei de proiect capacitatea organizatorică şi de coordonare, disponibilitatea şi abilitatea de a-şi prioritiza activităţile cotidiene şi responsabilităţile de serviciu astfel încât proiectul să capete întâietate.", declară Paula Horotan, cea care a scris şi a coordonat proiectul.
Prin urmare, iniţiatorii şi coordonatorii proiectului sunt în măsură să aprecieze faptul că "Judeţul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini" îşi găseşte expresia în "Documentul programatic privind aniversarea Centenarului României", elaborat sub auspiciile Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, şi îndeplineşte cel puţin patru principii creionate în document: principiului unităţii, coeziunii şi solidarităţii naţionale; principiului valorilor emblematice ale naţiunii române; principiului patriotismului civic şi principiului toleranţei şi diversităţii culturale.
Iniţiatorii, organizatorii şi partenerii evenimentelor organizate în cinstea Centenarului Marii Uniri îi invită pe toţi sătmărenii să li se alăture şi să sărbătorească împreună Ziua Naţională a României.


Ultima actualizare : 27.11.2018

Biblioteca pe Facebook

Biblioteca pe Flickr

Unde ne găseşti