Ia-cartea cunoaşterii, în organizarea Bibliotecii Judeţene Satu Mare

Afis eveniment

  21 iunie 2018

În an centenar, sub auspiciile Consiliului Judeţean Satu Mare, Biblioteca Judeţeană, în parteneriat cu Fundaţia Culturală "Carpatica" şi Uniunea Universităţilor Clujene, organizează evenimentul de prezentare a revistei de cultură urbană "Oraşul".
Biblioteca Judeţeană, instituţie publică de cultură subordonată Consiliului Judeţean Satu Mare, organizează vineri, 22 iunie, în intervalul orar 13-14, un nou schimb de carte, de această dată într-o ediţie specială, dedicată Sânzienelor şi Zilei Universale a Iei.
Denumit generic "Ia-cartea cunoaşterii", evenimentul se va derula pe aleea pietonală Corneliu Coposu (lângă BRD) din centrul municipiului Satu Mare. În caz de condiţii meteorologice nefavorabile, evenimentul va fi găzduit la sediul Bibliotecii Judeţene Satu Mare, în Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr".
Bibliotecarele sătmărene le provoacă pe toate doamnele şi domnişoarele pasionate de cuvântul scris ca, în preajma Zilei Universale a Iei şi a Sânzienelor să îmbrace o ie, să o poarte cu mândrie şi, totodată, le lansează deja tradiţionala invitaţie la lectură, "Citeşte şi dă mai departe la schimb de carte".
Despre Sânziene: "Sânzienele se sărbătoresc, în tradiţia populară, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare care se mai numeşte în unele locuri şi "Cap de vară", pentru că acum soarele ajunge la apogeu şi este începutul verii. În această zi, sunt întâlnite diverse obiceiuri, dar cele mai importante sunt cele dedicate dragostei.
Sărbătoarea Sânzienelor este, în tradiţia populară, un prilej de a sărbători soarele şi muncile agricole specifice verii, care începe chiar în această zi. Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor şi Amuţitul Cucului. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiu de primăvară, când este sărbătorită Bunei Vestire, până la solstiţiul de vară sau de sânziene, sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, pe 24 iunie. Se spune în popor că dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.
Se spune că în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Noaptea de Sânziene este cea în care pot fi descoperite comorile ascunse, acum răsare şi floarea albă de ferigă, care aduce noroc celui care o va culege.
Florile culese în ziua de Sânziene, prinse în coroniţe sau legate în formă de cruce, erau duse la biserică pentru a fi sfinţite şi erau păstrate, apoi, pentru tratarea bolilor sau alungarea tuturor relelor. De altfel, acum, o dată cu venirea verii, era un bun prilej pentru culegerea plantelor de leac, toate având o eficacitate sigură.
În medicina populară, sânziana este folosită pentru foarte multe boli, dar trebuie culeasă în zorii zilei de Sfântul Ioan. Se spune că sânzienele puse în apa de baie întăresc copiii slabi şi sensibili. Roua căzută pe flori în noaptea de sânziene vindecă bolile de ochi şi piele.
În mitologia folclorică românească, există sânzienele sau drăgaicele, care sunt personaje mitice nocturne, binevoitoare faţă de om, care ajută la rodirea plantelor şi copacilor, a vieţuitoarelor în general. Totuşi, sânzienele se răzbunau amarnic dacă ziua nu le era respectată.
În tradiţia populară, se credea că o dată cu drăgaicele juca şi soarele la amiază, astfel că el stă mai mult pe cer decât de obicei." (apud Oana Rusu, Sânzienele, sărbătoarea de la cumpăna anului. În: Ziarul Lumina, 23 iunie 2008.)
24 iunie-Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie, pentru a promova cămaşa din pânză cu broderii şi cusături impresionante, care aminteşte de lada cu zestre a bunicii. Bluza tradiţională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele şi cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul.
Pentru a arăta cât de mult o preţuiesc, oameni din peste 50 de ţări din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare. Popularitatea iei româneşti a crescut atât de mult, încât vedetele internaţionale au început să o poarte ca ţinută în tendinţe.


Ultima actualizare :22.06.2018

Biblioteca pe Facebook

Biblioteca pe Flickr

Unde ne găseşti